I n n e r l ij k e  g l i m l a c h

wp49d997f8.png
wp7e005e17.png

© www.innerlijkeglimlach.nl  - info@innerlijkeglimlach.nl - 06 - 44 804 102 - Bank:  NL68 ASNB 0932992692 - KvK: 24343543

wp614addbc_0f.jpg

Vitaliteit door zachte kracht!

wp8708d8e1.png

Oorsprong in het sjamanisme

Qi Gong is een eeuwenoude bewegingsleer uit China en is er op gericht om lichaam en geest in balans te brengen. Veel van de oefeningen hebben hun oorsprong in het sjamanisme, waarbij de natuur hun grote voorbeeld was. De bewegingen van de dieren, de kracht van het water, de vuurkrachten, de stilte in de natuur inspireerden die oude volken om te bewegen, maar ook om stil te zijn, te mediteren.

 

Het gaat bij qi gong altijd om evenwicht en balans. Balans tussen yin en yang, tussen het zachte, naar binnen gekeerde, vrouwelijke yin en het meer harde, naar buiten gerichte, mannelijke yang. Het is een dynamisch evenwicht waarin beide krachten elkaar nodig hebben en elkaar in balans houden. Het een kan niet bestaan zonder het ander.

 

Lichaam, geest en ziel

In de oefeningen staan adem, beweging en bewustzijn centraal en werken vloeiend samen. Qi Gong zorgt voor de integratie van lichaam, geest en ziel.

Het is gericht op de fysieke en psychische gezondheid van de mens. Volgens de Chinese geneeskunde is gezondheid niet alleen afwezigheid van ziekte, maar

waardoor spanningen in het lichaam beter en eerder gevoeld

worden. Pas als die spanning gevoeld wordt, kan ze ook bewust losgelaten worden. Zo hebben deze meditatieve bewegingen ook een heel rustgevend effect.

De normaal alerte geest, die voornamelijk bètagolven produceert, komt in een ontspannen toestand en produceert alphagolven (wakker, maar ontspannen) en soms zelfs thetagolven (droomachtig – creatief), die het lichaam in staat stellen om te regenereren.

 

Heling door bewustzijn

Via Qi Gong oefeningen leer je om je meer gewaar te worden van je lichaam en wat er daarbinnen allemaal gebeurt. Niet alleen op fysiek niveau, maar ook op energetisch, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Zo kun je ook de signalen van je lichaam beter herkennen en daar op inspelen. Als eerste worden de ‘grove signalen’, zoals spierspanning, pijn en ander ongemak beter voelbaar en herkenbaar, later zullen ook subtiele (energetische en emotionele) gewaarwording-en optreden. Met de oefeningen krijg je in ieder geval een instrument in handen om spanning los te laten en nieuwe energie op te doen. En voor diegenen die er werkelijk intens mee aan de slag gaan, biedt het ook de mogelijkheid om zich op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau te ontwikkelen. Die persoonlijke ontwikkeling en bewustwording is voor mij heel belangrijk geweest en daar wil ik, zowel in mijn lessen als in de behandelingen, ook graag andere mensen mee op weg helpen. Die zorgen namelijk uiteindelijk voor heling op een heel diep niveau.

 

ook dat je je vitaal voelt, dat je goed slaapt, dat je vrolijk bent, soepele spieren hebt, een goede eetlust hebt, dat je zin hebt in het leven.  Kortom het is veel meer dan alleen maar niet ziek zijn. En Qi Gong is er op gericht om je

levenskracht, je qi te laten stromen.

 

De kracht van de verbeelding

De oefeningen zijn ook voor ons, westerse mensen, heel toegankelijk. Het zijn vaak eenvoudige, vloeiende bewegingen die met heel veel ‘zachte’ aandacht uitgevoerd worden. In Qi Gong werk je veelal met zich herhalende, cyclische bewegingen, in een traag ritme, waardoor een zachte (energetische) puls ontstaat. Daarnaast werk je veel met intenties en de verbeeldings-kracht. Zo versterken beweging, adem en bewustzijn elkaar in hun effect op lichaam en geest.

 

Positieve effecten

Qi Gong heeft een positief effect op de bloedsomloop, de beweeglijkheid en kracht van de spieren, de spijsvertering, maar ook op het concentratie-vermogen, het evenwicht en het coördinatievermogen. Er ontstaat een beter ‘lichaamsbewustzijn’,

wpb923fe0d.png

 

Qi of Chi (uitspraak: tsjie) betekent adem, lucht en levensenergie.

Gong (uitspraak: goeng) betekent letterlijk oefening of oefenen.

Letterlijk betekent qi gong dus oefenen met onze levensenergie.

http://www.freeimagehosting.net/uploads/c8aae0f98a.jpg

Yin-Yang teken op de deur van een boeddhistische klooster in Sera, Tibet