I n n e r l ij k e  g l i m l a c h

wpb9399b74.png

Vitaliteit door zachte kracht!

wpc5a7fb49.png

© www.innerlijkeglimlach.nl  - info@innerlijkeglimlach.nl - 06 - 44 804 102 - Bank:  NL68 ASNB 0932992692 - KvK: 24343543

wpe1d1045d_0f.jpg
wp9ce17a69.png
wpc7a2324e.png

 

De Vitale Lijn

 

In Qi Gong wordt er veel aandacht gegeven aan de tantiens. Dit zijn drie energievelden in ons lichaam, die verbonden zijn met de energieën van de aarde, de hemel en onze omgeving. Dit zijn collectieve energieën en ze manifesteren zich in de mens als:

 

 • Het fysieke lichaam, verbonden met de buik (de onderste tantien). Die staat voor de verbinding met de aarde, de materie en het fysieke aspect in ons leven. Het gaat hier om het dagelijkse leven, het handelen. Maar ook om onze eigen intuïtie, het ‘buikgevoel’. Kinderen hebben hier nog heel veel contact mee en als het niet goed met ze gaat, als ze dingen moeten doen tegen hun zin, krijgen ze vaak letterlijk buikpijn!
  ‘Aarden’ doe je vanuit je buik/bekken (via het staartbeen en via de benen).
  Kun je je overgeven aan de zwaartekracht en werkelijk rusten in de aarde?
   
 • Het emotionele lichaam, verbonden met het hart (de middelste tantien).  Het hart correspondeert met ons gevoelsleven, onze emoties en de wereld (mensen, dieren, de natuur) om ons heen. Kun je je hart openen voor alles wat er is? Of is er onrust in je hart en is je hart geblokkeerd, afgeschermd? Onthaasten, tijd nemen voor jezelf, geeft het hart de rust die het nodig heeft. Alleen dan kan de liefdevolle energie vanuit je hart gaan stromen.
   
 • Het mentale lichaam, het hoofd (de bovenste tantien). Die staat voor het denken, de mentale energie. Het gaat hier niet om ons verstand, maar om de ontvankelijkheid van een intuïtief weten. De inspiratie en de verbinding met de hemel. In onze westerse maatschappij wordt het hoofd vaak te veel belast en raakt ons denken ´in de knoop´. Er ontstaat chaos in ons hoofd en er is te weinig ruimte voor creatief denken en werkelijke inspiratie. Inspiratie betekent overigens letterlijk ´inblazing´. Oftewel er wordt ons een idee, een ingeving, ingeblazen vanuit de hemel. Kun je je hoofd helder maken en je ‘voelsprieten’ naar de buitenwereld intrekken zodat je ruimte krijgt voor nieuwe ideeën?

 

We nodigen ons zelf tijdens de hele retraite, vanuit verschillende invalshoeken, uit om ‘in het midden’ te komen!

wpddf018fd.png

wp2c4424c7_0f.jpg Je leert om die verschillende energiecentra (tantiens) te voelen, tot rust te brengen en te luisteren naar wat er is.  Zowel in de Qi Gong sessies, als bij het energetisch lichaamswerk, maar natuurlijk ook tijdens de wandelingen, besteden we veel aandacht aan het aarden en het opbouwen van de energie in je onderste tantien. Verder gaan we werken aan het vrijmaken van de wervelkolom, omdat die een belangrijke rol speelt in de doorstroming van de energie. We werken zowel met fysieke, als met energetische oefeningen en we maken ook gebruik van onze verbeelding (onze gedachtekracht, de mentale energie). Uiteraard komen alle tantiens in de oefeningen aan bod. Het gaat immers om de juiste balans tussen de 3 tantiens. Oftewel, kun je je handelen in overeenstemming brengen met je gevoel en met je denken? Kun je rusten in het bekken, je hart openen en je hoofd ‘leeg’ maken?