I n n e r l ij k e  g l i m l a c h

wpb9399b74.png

Vitaliteit door zachte kracht!

wpe3e4b98a_0f.jpg
wp12cba4e9.png

Chinese Yoga

Qi Gong is nog relatief onbekend in het westen, in tegenstelling  tot Yoga, waar de meeste mensen wel een beeld bij hebben. Je zou kunnen zeggen dat Qi Gong een soort Chinese Yoga is.  Qi Gong is  namelijk een eeuwenoude bewegingsleer uit China en is, net als Yoga, er op gericht om lichaam en geest in balans te brengen. Adem, beweging en bewustzijn staan hierin centraal.  Het onderscheid tussen Qi Gong en Yoga zit vooral in houding en beweging. Yoga is, over het algemeen, veel statischer en gaat meer uit van bepaalde houdingen en hoe je daarin kunt ontspannen. Het draait ook om de afwisseling van het aanspannen en ontspannen van spieren. Terwijl het bij Qi Gong meer gaat om ontspannen en vloeiend bewegen, met de gewrichten open en los, zodat de energie vrij kan stromen.

 

Waar je aandacht gaat, daar gaat de qi

Door middel van eenvoudige en vaak vloeiende bewegingen breng je de energie in jezelf in beweging. Door zachte aandacht en concentratie kun je ook energie sturen naar die delen van je lichaam die daar behoefte aan hebben.

Plezier hebben in de bewegingen, je lichaam tot expressie laten komen ofwel, je 'verheugen in de weg'.

 

Basisprincipes van  Qi Gong en Tai Chi Tao

 

Of het nu gaat om Qi Gong, Tai Chi Chuan of Tai Chi Tao, of een andere verwante Chinese bewegingsleer, allemaal gaan ze uit van dezelfde principes, namelijk:  

  • Ontspanning
  • Concentratie
  • Meditatie
  • Harmonie
  • Evenwicht
  • Kalmte

 

Vanuit deze principes worden lichaam en geest geïntegreerd en krijg je steeds meer een gevoel van 'heelheid'. De verschillen zitten echter in de uitvoering en uiteraard ook in de docent die les geeft.

 

Als je zelf wilt ervaren wat mijn lessen voor je kunnen betekenen, geef je dan op voor een kennismakingsles (€ 7,50).

 

Praktische informatie over de lessen..........

 

Een belangrijk principe in de Qi Gong is: “Waar je aandacht gaat, daar gaat de qi.” En dat is precies wat de oefeningen beogen, dat de qi vrij gaat stromen, zodat het lichaam soepel, zacht en krachtig wordt. Vanuit die zachte aandacht wordt ook de geest uitgenodigd om tot rust te komen. Zo zet je een positieve spiraal in werking. Het gaat dus niet alleen om de beweging, maar ook om het bewustzijn en helemaal in het hier en nu zijn.                               

 

Tai Chi Tao

Tai Chi Tao is ook een vorm van Qi Gong, net als de, in het westen meer bekende, Tai Chi Chuan, die voortkomt uit de Chinese vechtkunsten.

 

De Tao is een eeuwenoude natuurfilosofie uit China en staat voor de weg, weg van de natuur, ofwel de 'natuurlijke' weg. In Tai Chi Tao, die door de Nederlander Jan Kraak is ontwikkeld, wordt er ook met verschillende 'vormen' (series van bewegingen) gewerkt, net als in de traditionele Tai Chi Chuan. Maar door hun eenvoud en vooral ook de creativiteit en de vrijheid in de uitvoering zijn deze vormen veel gemakkelijker te leren en in de praktijk te brengen. Het gaat daarbij niet om de 'vorm', of het doel, maar om de weg er naar toe.

wp84df557a.png