I n n e r l ij k e  g l i m l a c h

wpb9399b74.png

Vitaliteit door zachte kracht!

wpe1d1045d_0f.jpg
wp9ce17a69.png
wpabfa692e.png

 

Een meerdaagse winter retraite bij Savita in Niedersfeld (Sauerland) van 27 februari t/m 2 maart 2020

 

Een inmiddels vertrouwde en succesvolle combi van onder andere Qi Gong, meditaties en mindful wandelen in de prachtige natuur rondom Savita. Dit keer met het thema: ‘in Hart  en Nieren’. Oftewel de complementaire energieën van zomer en winter, van vuur en water. Je zult op verschillende manieren contact gaan maken met deze yin en yang krachten.

En natuurlijk is er weer ruimte voor zang en dans, een kampvuur in de sneeuw en een heerlijke klankschalenavond als afsluiting.

 

Ieder keer zijn wij weer geraakt door het plezier en ook de diepgang die we samen met de deelnemers beleven.

Het is aan de ene kant een heerlijk ontspannende mini-vakantie waarin je helemaal jezelf kunt zijn en weer nieuwe energie op kunt doen. En dat in een prachtige omgeving op een goed te overbruggen afstand van Nederland. Maar daarnaast biedt het je ook de mogelijkheid om werkelijk contact te maken met jouw ‘Diepere Zelf’. In de rust en aandacht voor jezelf kunnen er opeens zaken op z’n plek vallen. Is er ruimte voor bezinning en soms zelfs nieuwe keuzes. Net waar jij, op dat moment, behoefte aan hebt. En..........niets moet, alles mag!

 

Qi Gong

is een eeuwenoude bewegingsleer uit China en is er op gericht om lichaam en geest in balans te brengen. Het zijn vloeiende, zich herhalende, trage bewegingen, vaak op het ritme van je adem, waardoor er een zachte (energetische) puls ontstaat.

 

‘In hart en nieren’

Dit thema komt uit de leer van de Vijf Elementen.  De ‘Vijf Elementen’ (hout – vuur – aarde – metaal – water) is de benaming die de Taoïsten gaven aan de vijf oer principes die aan de basis van de hele natuur liggen. Deze vijf elementen zijn niet statisch, maar zijn fases, die vloeiend in elkaar overgaan. Zo vormen ze een cyclus die zichzelf steeds en overal herhaalt.
Meer informatie over de Vijf Elementen........

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wwp507a80cd_0f.jpg

 

 

 

 

 

wp3895a8bd.png

De winter in de bossen van Niedersfeld is sprookjesachtig mooi  als de takken  zwaar zijn van de  sneeuw .  Maar ook zonder sneeuw is het altijd genieten van de  mooie wandelingen in de werkelijk prachtige en inspirerende omgeving van Savita.

Klik hier voor een korte impressie van onze vorige retraite in de winter van 2018

 

Praktische informatie

Kosten workshop: € 250,--
Vroegboekkorting:
10% bij aanmelding en betaling vóór 15-1-2020

wpdaf01519_0f.jpg

Verblijf in Centrum Savita
In der Burbecke 15
59955 Winterberg-Niedersfeld

 

Verblijfskosten: € 180-- (€ 45,-- per nacht) voor een 1-(of 2-) persoonskamer met douche en toilet, heerlijke vegetarische maaltijden en thee/koffie. Je kunt extra overnachtingen vooraf of na de cursus bijboeken.

http://www.savita.nl/verblijf

 

Boeking  Savita loopt ook via ons!

(betaling is wel rechtstreeks aan Savita)

 

Savita is een non-profit organisatie en werkt met vrijwilligers. Het is de bedoeling dat je af en toe meehelpt met de afwas en dat je bij vertrek je eigen kamer stofzuigt en douche en toilet schoon maakt.

 

Vervoer
Er is een goede busverbinding (opstappen onder andere in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Eindhoven), kijk op:
https://www.flixbus.nl
Je komt aan in Winterberg en je kunt eventueel (gratis) door Savita worden gehaald en gebracht.

 

Wij kunnen je ook in contact brengen met andere deelnemers als je wilt meerijden of meerijders zoekt. Daarnaast is er via de site van Savita ook een ‘meerijdoptie’, zie: http://www.savita.nl/contact

 

Aanmelden
Je kunt je via de mail aanmelden, dan krijg je van ons een inschrijfformulier toegestuurd en nadere informatie. Wil je eerst met ons overleggen, dan kun je ook altijd bellen:

 

Jolanda
www.wandelcoachinbeweging.nl
jkluft@wandelcoachinbeweging.nl
mobiel: 06-33 461 255

 

Ingrid
www.innerlijkeglimlach.nl
info@innerlijkeglimlach.nl
mobiel: 06-44 804 102
 

We ontmoeten je graag in februari bij Savita!

 

Jolanda en Ingrid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nieren zijn verbonden met het element Water en met de winter.

Een sterk teruggetrokken energie, het diepste Yin. Het loslaten van angst en stress. Meegaan op de stroom van het leven, zachtmoedigheid en terug gaan naar de bron, naar jouw eigen bron, je innerlijke wijsheid.

 

Programma

Jolanda weet je te raken met haar ‘opdrachten’ in de natuur: op een andere manier lopen, kijken, ervaren. De natuur kan dan als spiegel fungeren van je leven of je situatie op dat moment.

wp4d0a985d_0f.jpg

Naast de ontspanning die de natuur je biedt, geeft deze manier van wandelen je ook vaak antwoorden op vragen die diep in je liggen.  De wandelingen zijn in een rustig tempo en maximaal 5 km. Het gaat vooral om het buiten zijn en het ervaren van de natuur.

 

Voor Ingrid is de Innerlijke glimlach essentieel. Dat is een basis principe uit de Taoïstische filosofie, van waaruit je  met zachtheid en respect naar jezelf kijkt, zonder oordeel. Alle  Qi Gong oefeningen worden vanuit dit principe gedaan. Zo ontstaat er ruimte om te bewegen, te veranderen, te groeien én, te genieten van alles wat er is.

 

Aanvang donderdagavond 27 februari  rond 19.45 uur

In principe is er elke ochtend en avond Qi Gong en gaan we ‘s middags wandelen. Zondagavond sluiten we af met een heerlijk ontspannende klankschalenavond. Maandagochtend  is er nog een korte bijeenkomst en nemen we weer afscheid van elkaar.

 

We gaan flexibel met het programma om en kunnen, bijvoorbeeld vanwege het weer, onderdelen verwisselen. Het is fijn als je met alle activiteiten meedoet, maar als je een keer te moe bent, of tijd voor jezelf nodig hebt, dan is dat uiteraard geen probleem.

 

Terwijl het  hart verbonden is met het Vuur element en de zomer. Een uitdijende en verspreidende energie, het volle Yang. Alle onrust, haast en haat uit je hart loslaten.  Hier gaat  het om vreugde, blijdschap en liefde, onvoorwaardelijke liefde.

 

 

wp83e8228d_0f.jpg

wpd8acc327_0f.jpg

We gaan in deze retraite op verschillende manieren met deze thema’s werken. Altijd vanuit zachtheid, vanuit de Innerlijke glimlach. Met speelse opdrachten,  in de natuur of in de lesruimte, vanuit meditatie en verstilling, of vanuit beweging. En altijd in contact met jezelf. En natuurlijk besteden we ook veel aandacht aan het Aarde element. Dat is immers de basis van waaruit we werken en leven.


Ervaring is niet nodig, alleen de intentie om met een zachte aandacht bij jezelf te kunnen blijven en een nieuwsgierige, open houding.