Genieten in een prachtige natuur

Thema Qi Gong-vakantie 'Open je hart'

van zondagavond 16 t/m zaterdagochtend 22 juli 2023

 Open-je-hart

De zomer is het seizoen van de uitbundigheid, alles staat in volle bloei. In de zomer is het element Vuur actief en het hart is verbonden aan dit element. We zullen dan ook het vuur in ons zelf ontsteken en wie weet, ook buiten ons op de mooie vuurplaats op het terrein van Savita.

We gaan dus onder andere werken met de energie van het element Vuur, onze hart energie. Zowel met de meer naar buiten gerichte energie,  de uitbundigheid en vreugde. Als ook met de meer naar binnen gerichte energie, het contact met je innerlijk hartvuur, je zielenwens. Op de vloeiende bewegingen van de Qi Gong ga je je hart openen, voor jezelf, voor de natuur om je heen, voor alles wat er op dat moment ís.

En waar kun je je hart beter openen dan in de vrije natuur?

Qi Gong

In deze week ga je ervaren wat de subtiele en vloeiende bewegingen van de Qi Gong voor je kunnen betekenen. Vanuit een zachte aandacht naar binnen, met een innerlijke glimlach, nodigen we onszelf uit om te bewegen, te veranderen, te groeien én, te genieten van alles wat er is. De innerlijke glimlach is daarin essentieel. Het is een basisprincipe uit de Taoïstische filosofie, van waaruit je met zachtheid en respect naar jezelf kijkt, zonder oordeel. Elke dag hiermee bezig zijn geeft een verdieping die je vaak in het dagelijkse leven niet kunt bereiken. 

qi-gong-op-het-terras  qi-gong-op-het-terras2

 

Helende Klanken

Daarnaast zullen we ’s avonds regelmatig de Helende Klanken beoefenen. Een meditatieve oefening waarbij we werken met de energie van de Vijf elementen. Deze energieën manifesteren zich op verschillende manieren in je lichaam en je emoties. Met deze oefening breng je de organen en de bijbehorende emoties in balans door middel van eenvoudige bewegingen en klanken die bij het betreffende orgaan horen. Het zijn subvocale klanken, dus niet zingen, maar bijvoorbeeld de hartklank: haaah, of de nierklank: tsjoe, waarmee we het bindweefsel rondom onze organen lostrillen, ontgiften en in evenwicht brengen.

Dit is overigens ook een heerlijk en natuurlijk ‘slaapmiddel’.

Ik laat me in het programma verder leiden door wat de groep op dat moment nodig heeft, maar je zult zeker kennismaken met de Innerlijke Glimlach Meditatie, de Kleine Hemelse Kringloop en een aantal mooie rustgevende Qi Gong-vormen waar je ook thuis mee aan de slag kunt.

Nieuwsgierig?

Bekijk de foto's van de vorige zomerweek.

En je kunt op mijn You Tube-kanaal een aantal van deze vormen bekijken, zoals

De Harmonie
 

Programma en vrije tijd

We beginnen op zondagavond rond 19.45 uur en we eindigen zaterdagochtend rond 10.00/10.30 uur. Elke ochtend en avond staat Qi Gong/meditatie op het programma, soms buiten, maar vaak ook in onze ruime lesruimte met uitzicht op de bergen. De middagen zijn in principe vrij, maar ik zal zeker één of meerdere wandelingen in de omgeving organiseren.

Het is fijn als je met alle activiteiten meedoet, maar als je een keer te moe bent, of tijd voor jezelf nodig hebt, dan is dat geen probleem.

Wil je eerst overleggen, dan kun je me natuurlijk ook altijd bellen of mailen:
T: 06-44 804 102
info@innerlijkeglimlach.nl 

Ik ontmoet je graag deze zomer bij Savita!

Ingrid van Breemen  

Reacties op vorige retraites

 • ‘Dankjewel voor de mooie week, Ingrid! Het was heel inspirerend en ik ging met een enorm positief gevoel weer naar huis. Het was heel fijn om vijf dagen lang intensief met Qi gong bezig te zijn. Dan ervaar je het veel dieper dan wanneer je één keer per week een les volgt. Ik vond het een openbaring! En de prachtige omgeving, de relaxte sfeer bij Savita en de leuke groep maakten het extra speciaal.’
 • ‘Heerlijk 'off the radar'; veel gewandeld, heerlijk veel Qi Gong oefeningen zowel binnen als in de buitenlucht, bijzonder fijne groep én heerlijk (vegetarisch) eten, kortom: GENIETEN!!!’
  Alexandra
 • ‘Voor de eerste keer heb ik een week lang kennis mogen maken met Qi Gong bij Ingrid in Savita. Dat is een heel mooie ervaring geweest van hard werken en diepe ontspanning tegelijk. Zonder Qi Gong kan nu bijna niet meer.’
  Anja
 • ‘Een paar dagen ontspannen op een bijzondere plek in het mooie Sauerland onder de bezielende, zorgvuldige en aandachtige begeleiding van Ingrid. Tot rust komen en echt een keer de tijd voor jezelf hebben en nemen. Een aanrader voor iedereen die eens een keer intensief Qi Gong wil beoefenen en die het leuk vindt om wandelend de prachtige natuur, die rondom Savita zo overvloedig aanwezig is, te ontdekken.’
  I.J.
 • ‘Mijn ervaring is dat je je iedere dag beter gaat voelen en na afloop uitgerust weer huiswaarts keert. Ik zou dus zeggen tegen iedereen die dit leest, als zich de kans weer eens voordoet niet aarzelen, maar jezelf een cadeau geven en gewoon doen!’
  I.J.
Savita-ronde-zaal.jpg

Praktische informatie

Cursus kosten: € 285,--

Vroegboekkorting: 10% bij aanmelding  en betaling vóór 15 mei 2023

Verblijfskosten: € 300,--

(€ 50,-- per nacht) voor een 1-(of 2-) persoonskamer met douche en toilet, heerlijke vegetarische maaltijden en thee/koffie. Je kunt extra overnachtingen vooraf of na de cursus bijboeken.

Verblijf in Centrum Savita
In der Burbecke 15
59955 Winterberg-Niedersfeld

www.savita.nl

Savita is een non-profit organisatie en werkt met vrijwilligers. Het is de bedoeling dat je af en toe meehelpt met de afwas en dat je bij vertrek je eigen kamer stofzuigt en douche en toilet schoon maakt.

Vervoer

Er is een goede busverbinding (opstappen onder andere in Amsterdam, Utrecht, Arnhem), kijk op: www.flixbus.nl
Je komt aan in Winterberg en je kunt eventueel (gratis) door Savita worden gehaald en gebracht.

Ik kan je ook in contact brengen met andere deelnemers als je wilt meerijden of meerijders zoekt. Daarnaast is er via de site van Savita ook een ‘meerijdoptie’, zie: www.savita.nl/meerijden-met-elkaar