Qi Gong en wandelretraite

van 31 oktober t/m 4 november 2024

Verstillen, ontspannen en genieten

tijdens een meerdaagse retraite bij Savita in Sauerland

Met onder andere Qi Gong, meditatie, (stilte) wandelingen, klankschalen en............. meer.
Verstillen, ontspannen en genieten zijn sleutel begrippen voor Jolanda en Ingrid. Vanuit zachte aandacht contact maken met de stilte in jezelf, al bewegend tot ontspanning komen, en je overgeven aan het moment. Dat gaan we doen door middel van Qi Gong oefeningen, wandelingen in de natuur, soms met kleine opdrachten, soms in stilte, en door meditaties.

Ieder keer zijn wij weer geraakt door het plezier en ook de diepgang die we samen met de deelnemers beleven. Het is aan de ene kant een heerlijk ontspannende mini-vakantie om weer eens helemaal 'op te laden'. Zo maken we vaak met z'n allen een kampvuur en is er ook gelegenheid om te dansen en te zingen als dat zo uitkomt. Maar daarnaast biedt het je ook de mogelijkheid om werkelijk contact te maken met jouw ‘Diepere Zelf’. In de rust en aandacht voor jezelf kunnen er opeens zaken op z’n plek vallen. Is er ruimte voor bezinning en soms zelfs nieuwe keuzes. Net waar jij, op dat moment, behoefte aan hebt. En..........niets moet, alles mag! 

De Vitale Lijn

Het thema van deze retraite is de Vitale Lijn. Dat is de lijn van je ziel, van je levensenergie. Het is de verbinding tussen hoofd, hart en buik én de verbinding tussen hemel en aarde. Als je in verbinding bent met jouw ‘midden’ dan zul je ervaren dat je in een ‘flow’ komt. Dat zijn die momenten dat alles je makkelijk afgaat en je bergen kunt verzetten. Lees meer over de Vitale Lijn

de-vitale-lijn

Zowel in de Qi Gong oefeningen als in de wandelingen gaan we werken met en vanuit de Vitale Lijn.

Qi Gong is een eeuwenoude bewegingsleer uit China en is er op gericht om lichaam en geest in balans te brengen. Het zijn vloeiende, zich herhalende, trage bewegingen, vaak op het ritme van je adem, waardoor er een zachte (energetische) puls ontstaat. Je hebt geen ervaring nodig, alleen de intentie om met een zachte aandacht bij jezelf te blijven en een nieuwsgierige, open houding.

Wil jij leven

  • vanuit een natuurlijke 'flow'?
  • vanuit jouw eigen midden?
  • in harmonie met jezelf, de natuur en de wereld om je heen?

Gun jezelf dan deze mini-vakantie

Ik meld me aan

Reacties van deelnemers:

"Jullie zijn een ‘winning team’, jullie vullen elkaar zo mooi aan en er is zoveel harmonie."
"Ik heb mezelf hier gevonden."

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk de foto's van de vorige retraites.

Programma en vrije tijd

wandeling

Jolanda (wandelcoach) weet je te raken met haar ‘opdrachten’ in de natuur: op een andere manier lopen, kijken, ervaren. Het gaat in de wandelingen vooral om de ervaringen en niet om de km's of het tempo. De natuur kan dan als spiegel fungeren van je leven of je situatie op dat moment. Naast de ontspanning die de natuur je biedt, geeft deze manier van wandelen je ook vaak antwoorden op vragen die diep in je liggen. De wandelingen zijn in een rustig tempo en we staan regelmatig stil. Ze zijn maximaal 5 km lang en duren meestal ongeveer 2 uur (denk aan meditatieve/bezinningswandelingen). Voor iedereen die gezond is, zijn deze wandelingen haalbaar. Mocht je daarover twijfelen, overleg dan even.

Voor Ingrid (Qi Gong docent en Cranio sacraal therapeut) is de Innerlijke glimlach essentieel. Dat is een basis principe uit de Taoïstische filosofie, van waaruit je  met zachtheid en respect naar jezelf kijkt, zonder oordeel. Alle Qi Gong oefeningen worden vanuit dit principe gedaan. Zo ontstaat er ruimte om te bewegen, te veranderen, te groeien én, te genieten van alles wat er is.

We starten op donderdagavond met een kennismaking. Elke ochtend en avond is er Qi Gong of meditatie en ‘s middags gaan we wandelen. Zondagavond sluiten we af met een heerlijk ontspannende klankschalenavond. Maandagochtend  is er nog een korte bijeenkomst en nemen we weer afscheid van elkaar.

We gaan flexibel met het programma om en kunnen, bijvoorbeeld vanwege het weer, onderdelen verwisselen. Het is fijn als je met alle activiteiten meedoet, maar als je een keer te moe bent, of tijd voor jezelf nodig hebt, dan is dat uiteraard geen probleem.

Praktische informatie

Cursus kosten: € 250,--
Vroegboekkorting: 10% bij aanmelding  en betaling vóór 19 september 2024

Verblijfskosten: € 240,--
(€ 60,-- per nacht) voor een 1-(of 2-) persoonskamer met douche en toilet, heerlijke vegetarische maaltijden en thee/koffie. Je kunt extra overnachtingen vooraf of na de cursus bijboeken.

Betaling en annuleringsregeling

Verblijf in Centrum Savita

savita-in-de-herfst

In der Burbecke 15
59955 Winterberg-Niedersfeld

Savita is een non-profit organisatie en werkt met vrijwilligers. Het is de bedoeling dat je af en toe meehelpt met de afwas en dat je bij vertrek je eigen kamer stofzuigt en douche en toilet schoon maakt.

Vervoer

Trein:

Kijk op www.bahn.de of www.treinreiswinkel.nl voor de beste verbinding. Aankomst in Olsberg of Winterberg en daar met de bus naar Niedersfeld. Vanuit het dorp 10 minuten lopen naar Savita.

Bus:

Er was een goede busverbinding (opstappen onder andere in Amsterdam, Utrecht, Arnhem), maar die is sinds Corona sterk veranderd. Kijk op: www.flixbus.nl voor de huidige mogelijkheden. Als je met de bus komt, dan kom je aan in Winterberg en dan kun je eventueel (gratis) door Savita worden gehaald en gebracht.

We kunnen je ook in contact brengen met andere deelnemers als je wilt meerijden of meerijders zoekt. Daarnaast is er via de site van Savita ook een ‘meerijdoptie’, zie: www.savita.nl/meerijden-met-elkaar (stuur even een mailtje aan info@innerlijkeglimlach.nl voor het wachtwoord).

Ik meld me aan

Wil je eerst overleggen, dan kun je me natuurlijk ook altijd bellen of mailen:
T: 06-44 804 102 (Ingrid)
info@innerlijkeglimlach.nl 

We ontmoeten je graag bij Savita!

Jolanda Kluft en Ingrid van Breemen  

In Beweging - Wandelcoachpraktijk
Innerlijke glimlach

Qi Gong en wandelretraite