Qi Gong en wandelretraite 'In hart en nieren'

van donderdag 9 t/m maandag 13 maart 2023

Verstillen, ontspannen, genieten

tijdens een meerdaagse retraite bij Savita in Sauerland

Een inmiddels vertrouwde en succesvolle combi van onder andere Qi Gong, meditaties en mindful wandelen in de prachtige natuur rondom Savita. Dit keer met het thema: ‘in hart  en nieren’. Oftewel de complementaire energieën van zomer en winter, van vuur en water. Je zult op verschillende manieren contact gaan maken met deze yin en yang krachten. 

yin-yang

En natuurlijk is er weer ruimte voor zang en dans, een kampvuur (misschien nog in de sneeuw) en een heerlijke klankschalenavond als afsluiting.

WhatsApp Image 2020-03-03 at 14.21.15 (2)

Ieder keer zijn wij weer geraakt door het plezier en ook de diepgang die we samen met de deelnemers beleven. Het is aan de ene kant een heerlijk ontspannende mini- vakantie waarin je helemaal jezelf kunt zijn en weer nieuwe energie op kunt doen. En dat in een prachtige omgeving op een goed te overbruggen afstand van Nederland. Maar daarnaast biedt het je ook de mogelijkheid om werkelijk contact te maken met jouw ‘Diepere Zelf’. In de rust en aandacht voor jezelf kunnen er opeens zaken op z’n plek vallen. Is er ruimte voor bezinning en soms zelfs nieuwe keuzes. Net waar jij, op dat moment, behoefte aan hebt. En..........niets moet, alles mag!

Ik meld me aan

Qi Gong

is een eeuwenoude bewegingsleer uit China en is er op gericht om lichaam en geest in balans te brengen. Het zijn vloeiende, zich herhalende, trage bewegingen, vaak op het ritme van je adem, waardoor er een zachte (energetische) puls ontstaat.

‘In hart en nieren’

Dit thema komt uit de leer van de Vijf Elementen.  De ‘Vijf Elementen’ (hout – vuur – aarde – metaal – water) is de benaming die de Taoïsten gaven aan de vijf oer principes die aan de basis van de hele natuur liggen. Deze vijf elementen zijn niet statisch, maar zijn fases, die vloeiend in elkaar overgaan. Zo vormen ze een cyclus die zichzelf steeds en overal herhaalt.
Meer informatie over de Vijf Elementen.......

De nieren zijn verbonden met het element Water en met de winter. 

nieren-water

Een sterk teruggetrokken energie, het diepste Yin. Het loslaten van angst en stress. Meegaan op de stroom van het leven, zachtmoedigheid en terug gaan naar de bron, naar jouw eigen bron, je innerlijke wijsheid.

Terwijl het hart verbonden is met het Vuur element en de zomer.

hart-vuur

Een uitdijende en verspreidende energie, het volle Yang. Alle onrust, haast en haat uit je hart loslaten. Hier gaat het om vreugde, blijdschap en liefde, onvoorwaardelijke liefde.

We gaan in deze retraite op verschillende manieren met deze thema’s werken. Altijd vanuit zachtheid, vanuit de Innerlijke glimlach. Met speelse opdrachten,  in de natuur of in de lesruimte, vanuit meditatie en verstilling, of vanuit beweging. En altijd in contact met jezelf. En natuurlijk besteden we ook veel aandacht aan het Aarde element. Dat is immers de basis van waaruit we werken en leven.

Ervaring is niet nodig, alleen de intentie om met een zachte aandacht bij jezelf te kunnen blijven en een nieuwsgierige, open houding.

Programma

IMG_20200228_150315

Jolanda weet je te raken met haar ‘opdrachten’ in de natuur: op een andere manier lopen, kijken, ervaren. De natuur kan dan als spiegel fungeren van je leven of je situatie op dat moment. Naast de ontspanning die de natuur je biedt, geeft deze manier van wandelen je ook vaak antwoorden op vragen die diep in je liggen.  De wandelingen zijn in een rustig tempo en maximaal 5 km. Het gaat vooral om het buiten zijn en het ervaren van de natuur. 

Voor Ingrid is de Innerlijke glimlach essentieel. Dat is een basisprincipe uit de Taoïstische filosofie, van waaruit je  met zachtheid en respect naar jezelf kijkt, zonder oordeel. Alle Qi Gong oefeningen worden vanuit dit principe gedaan. Zo ontstaat er ruimte om te bewegen, te veranderen, te groeien én, te genieten van alles wat er is.

We starten op donderdagavond met een kennismaking. Elke ochtend en avond is er Qi Gong of meditatie en ‘s middags gaan we wandelen. Zondagavond sluiten we af met een heerlijk ontspannende klankschalenavond. Maandagochtend is er nog een korte bijeenkomst en nemen we weer afscheid van elkaar.

We gaan flexibel met het programma om en kunnen, bijvoorbeeld vanwege het weer, onderdelen verwisselen. Het is fijn als je met alle activiteiten meedoet, maar als je een keer te moe bent, of tijd voor jezelf nodig hebt, dan is dat uiteraard geen probleem.

Praktische informatie

Cursus kosten: € 250,--
Vroegboekkorting: 10% bij aanmelding  en betaling vóór 26 januari 2023

Verblijfskosten: € 200,--
(€ 50,-- per nacht) voor een 1-(of 2-) persoonskamer met douche en toilet, heerlijke vegetarische maaltijden en thee/koffie. Je kunt extra overnachtingen vooraf of na de cursus bijboeken.

Betaling en annuleringsregeling

Verblijf in Centrum Savita

In der Burbecke 15
59955 Winterberg-Niedersfeld

Savita is een non-profit organisatie en werkt met vrijwilligers. Het is de bedoeling dat je af en toe meehelpt met de afwas en dat je bij vertrek je eigen kamer stofzuigt en douche en toilet schoonmaakt.

Vervoer

Er is een goede busverbinding (opstappen onder andere in Amsterdam, Utrecht, Arnhem), kijk op: www.flixbus.nl
Je komt aan in Winterberg en je kunt eventueel (gratis) door Savita worden gehaald en gebracht. Let op: vanwege de Corona crisis is er een heel wisselende dienstregeling!

Je kunt ook met de trein, kijk dan op www.bahn.de of www.treinreiswinkel.nl voor de beste verbinding. Aankomst in Olsberg of Winterberg en daar met de bus naar Niedersfeld. Vanuit het dorp 10 minuten lopen naar Savita.

We kunnen je ook in contact brengen met andere deelnemers als je wilt meerijden of meerijders zoekt. Daarnaast is er via de site van Savita ook een ‘meerijdoptie’, zie: www.savita.nl/meerijden-met-elkaar (stuur even een mailtje aan info@innerlijkeglimlach.nl voor het wachtwoord).

Ik meld me aan

Wil je eerst overleggen, dan kun je me natuurlijk ook altijd bellen of mailen:
T: 06-44 804 102 (Ingrid)
info@innerlijkeglimlach.nl 

We ontmoeten je graag bij Savita!

Jolanda Kluft en Ingrid van Breemen  

In Beweging Wandelcoachpraktijk 
Innerlijke glimlach

Qi Gong en wandelretraite 'In hart en nieren'